Arama faaliyletlerinin başından itibaren eş zamanlı yürütülen bir modelleme süreci, iş güvenliğinden çevreye, ruhsatlar yönetiminden maden planlamaya dek her açıdan öngörü ve proje hakimiyeti avantajını beraberinde getirecektir. Karanlıktaki cevher kütlesini aşama aşama aydınlatarak oluşturduğunuz modeller ile daha iyi işletme planları oluşturabilir, daha da iyi arama faaliyetleri sürdürebilir, daha iyi arama faaliyetleri sonucu gerçeğe daha yakın modeller üretebilirsiniz. Madenciliğin her adımında elzem olan katı modelleme (Wireframing) yöntemlerini her seviye profesyonel için ele alalım.
Bu anlatımda, “açık” (Explicit, manuel) modellemeye dair katı modelleme (Wireframing) yöntemleri verilecektir.
Bilginize: Videonun seslendirmesiz kısa versiyonu için tıklayın. Videonun sağ altındaki “ayarlar” butonuna basarak video kalitesini en iyi hale (1440p 50fps) getirebilirsiniz. Mevcut ayarlarınız veya bağlantı hızınız dolayısıyla video kalitesi ön seçiminiz, okuma ve detayları görmekte zorluk çekmenize sebep olabilir.
Aşağıdaki başlıkları madde numarasıyla videodan da takip edebilirsiniz, ilgili konu başlığının bulunduğu noktada videoyu durdurup bölümü tekrardan izlemeniz, detaylarla tekrardan değerlendirmeniz faydalı olacaktır. Videonun hızını düşürerek daha verimli sonuçlar elde edebilirsiniz.
Bu makale/video ile beraber incelemenizde fayda var:
“Sondajları planlayıp bitirdik ama keşke şu modeli en başta oluşturup, sondaj planlarımızı güncelleyerek ilerleseydik.”
Yer bilimleri ve madencilik profesyonelleri, madeni üretene dek yaptıkları tüm işin özeti olarak bir model ortaya koyarlar. Öncesinde arama faaliyetlerini icra eden ekibin, bu modelin nasıl yapıldığına dair fikri olması haliyle büyük bir avantaj. Zira modelleme aşamasında, “orası böyle miymiş”, “keşke şuraya da bir iki tane atsaydık”, “hemen şu mücavir ruhsatı da kapatalım”, “bu sondajlar kaynak raporu için yetersiz mi” gibi arama safhasına ithafen serzenişleri hep duyarız.
Tavuk mu yumurtadan, yumurta mı tavuktan çıkar paradoksuyla vakit kaybetmeden, katı modelleme (wireframing) yöntemlerini anlamaya çalışarak gömleğin ilk düğmesini doğru ilikleyelim.
“Herkesin alışkanlıkları farklıdır, alıştığınız yöntem, en iyi yöntemdir. Önemli olan bir noktadan işe başlamaktır.”
Elde ettiğiniz verilerle hızlıca gerçeğe en yakın biçimde cevher kütlesine, özelliklerine ve faylanmalara hakim olarak, ileride daha masraflı ve vakit kayıplarına sebep olabilecek çözümleri alarak işin düzenli ilerlemesini sağlamak için gerekli.
Ayrıca ileriki safhalarda kaynak raporu veya bildirimlerinde kullanılacak cevher miktarı ve tenör verilerini hesaplayacağınız blok model için önceden tamamlanmış olmalıdır.
Başlangıçta, yer bilimleri ve cevherleşme türünün ortaya konulması yanı sıra, sondaj ve sondaj fotoğrafları gibi bir çok konunun deneyimli uzmanlar tarafından incelenerek inşa edilmesi süreci önemli. Geri kalanında, giriş seviyesi jeologlar tarafından sürekli denetim altında modeller güncellenerek kolaylıkla devam edilebilir.
Olur. Sondaj programlarının ve işletme içi/etrafı cevher geliştirme sürecinin, “gecenin zifir karanlığında bilmediğiniz bir yere olta atma” misalindeki gibi yürütülmesini tercih etmek elbette bir özgürlük.
Sürekli güncellemeyle cevherleşmenin en gerçek konumuna hakim olacaksınız. Devam eden sondaj planlarınızın, faylara veya kütlenin yapısal değişimlerine göre güncellenmesi, beklenmedik yapılarla karşılaştığınızda olumsuzluklardan etkilenmenizin önüne geçecektir. Ayrıca sondajlarda kesilen fırsat niteliğindeki tali cevherleşmeleri anlamlandırabilmenizi ve vakit kaybetmeden hali hazırdaki planları güncelleyerek bunların peşinden gitmenizi sağlayacaktır.
Özetle, sondaj logları tek elden çıksa bile, büyük resim olan “model” üzerinde görülmediği sürece çoğu zaman yer bilimleri ekibiniz için bir anlam ifade etmez. Aslında modellemeyi günümüz koşullarında arama faaliyetleri için eşsiz bir “denetim ve iş takibi” olarak da tanımlayabiliriz.
Uyarı: Katı modelleme yaparken (Wireframing), yöntemlerin herhangi birinde keyfekeder nokta eklemeniz modelin güvenilirliğini düşürecek, tespit edilen en ufak hata tüm modeli ve elde ettiğiniz kaynak verilerini geçersiz kılacaktır.
Oluşturacağınız yüzeyler için belirleyeceğiniz nokta ve çizgisel öğeleri standart renklerde devam ettirip kaydedin, güncellemede işinizi kolaylaştıracaktır (Örnek: Taban taşı için mor, tavan taşı için pembe renk).
“Önemli Notlar ve Sonuçlar” bölümünü mutlaka inceleyiniz.
Cevherleşme konseptine göre en geniş düzlemsel yapıya sahip kontak yüzeyi tercih edilerek modellemeye başlanır. Bu yüzey genelde, sondajların kestiği cevherleşmedeki çıkış noktalarıyla temsil edilen taban taşı (Footwall) kontağıdır.
En az 3 nokta ile bir alan / yüzey temsil edildiğini hatırlayalım. Yeraltında bulunan kütlenin modeli, üçgen şekilli birim yüzeylerin birleşip sınırladığı hacimdir.
Taban taşı – tavan taşı sırasıyla varsa birbirine paralel kütleler inşa edilerek devam edilir. Sınırları temsilen belirlenen nokta veya çizgiler, yazılım komutlarıyla yapılan bağlantılarla yüzey olarak kaydedilir.
Bu yöntem en hızlı şekilde cevherleşme yönelimini ortaya koymanızı sağlayabilecek yöntemdir.
Örnekleme, haritalama ve yapısal ölçüm sonuçlarıyla birim yüzeyleri oluşturmak için cevher sınırlarını temsil edecek noktalar belirlenir. Sondajlar üzerinde veya elinizde veri bulunan koordinatlara nokta koyarak, Dijital bölge modeli (DTM) gibi bunları bağlayıp üçgen yüzeyleri oluşturabilirsiniz.
Yeni bir sondaj verisi geldiğinde, düzenli olarak kaydettiğiniz nokta dosyasına ekleyeceğiniz noktalarla katı modelinizi hızlıca güncelleyebilirsiniz. Yüzeylerin uçlarını uygun gördüğünüz biçimde birleştirerek istediğiniz sektöre ait katı modeli tamamlayabilirsiniz.
Eskiden sıkça yapılan elle sondaj kesitleri çizmenin ne kadar önemli olduğunu gösteren yöntemdir.
Sondaj veya hat, kanal, çukur gibi sistematik (dizgisel) örnekleme doğrultuları boyunca dikey kesit alınır. Örneklemeler (hat) üzerinde cevher sınırları noktalarla işaretlenir, çizgilerle bağlanarak kesit oluşturulur. Kullanılacak 3B dizayn programında “String, line, polyline” gibi adlarla tanımlanan çizgisel öğe aracı kullanılarak, mevcut kesit üzerine 2 boyutlu olarak düşünülen kontaklar çizilir.
Varsa ölçümler, yoksa sondajlarla birleştirilen en yakın bölümün doğrultu/eğimleri dikkate alınarak çizgiler uzatılır. Çizgisel öğeler 3B dizayn programı komutları kullanılarak otomatik olarak birleştirilip yüzeyler oluşturulur. Yüzeylerin uçlarını uygun gördüğünüz biçimde birleştirerek istediğiniz sektöre ait katı modeli tamamlayabilirsiniz.
Açık Ocakta veya yeraltı işletmelerinde farklı katlarda kaydettiğiniz ölçümlerle (Azi/Dip), yapısal öğeleri alt kotlara veya üst kotlara uzatıp, yorumlayarak birleştirip, ara veya alt katlarda faydalı öngörüler edinebilirsiniz.
Özellikle işletme sırasında tenör kontrol örneklemeleri ve haritalar ile bu yöntem kullanılır.
Verisi bulunan üretim katlarına veya sondajların kontaklara giriş çıkış yaptığı kotlara yatay kesit alınır. Örneklemeler (hat) üzerinde cevher sınırları noktalarla işaretlenir, çizgilerle bağlanarak yatay kesitler oluşturulur. Sondajlarınızdan daha tutarlı olan tenör kontrol verileriniz veya kat haritalarınız yardımıyla güncellemeler yaparak üretim tenörü hesaplayabilir, bununla beraber stok kontrolü hakimiyetinizi artırabilirsiniz.
Kullanılacak 3B dizayn programında “String, line, polyline” gibi adlarla tanımlanan çizgisel öğe aracı kullanılarak, mevcut kesit üzerine 2 boyutlu olarak düşünülen kontaklar çizilir. Varsa ölçümler, yoksa sondajlarla birleştirilen en yakın bölümün doğrultu/eğimleri dikkate alınarak çizgiler uzatılır. Yüzeylerin uçlarını uygun gördüğünüz biçimde birleştirerek istediğiniz sektöre ait katı modeli tamamlayabilirsiniz.
Açık Ocakta veya yeraltı işletmelerinde farklı katlarda kaydettiğiniz ölçümlerle (Azi/Dip), yapısal öğeleri alt kotlara veya üst kotlara uzatıp, yorumlayarak birleştirip, ara veya alt katlarda faydalı öngörüler edinebilirsiniz.
Cevher katı modelini oluşturduktan sonra bu modelin içini bloklarla doldurup, jeoistatistik metotlarla her bir blok için istediğiniz tenör değerlerini kestirebilirsiniz. Oluşturacağınız blok model ile kaynak miktarınızı veya belirli bir alan için ortalama üretim tenörünü hesaplayabilirsiniz.
Mineral zenginleşmesine dair konsept ve cevherleşme türü belirlenmeden modelleme yapılmamalıdır.
Genellikle yer çekimi dolayısıyla cevherleşmeyi üzerinde taşıyan kayaçla sınırının daha net olacağı düşünülerek, öncelikle “taban taşı” tarafından başlanıp kontak yüzeyleri oluşturulur.
Parçalar halinde, farklı yöntemleri bir araya getirerek de modeli oluşturabilirsiniz.
Tüm cevherleşmeyi modellemek zorunda değilsiniz. Özellikle işletmelerde, teknik ofis maden planlama ihtiyaçları için hızlıca modelleyerek belirli sektörlere ışık tutmanız üretim bölümleri için oldukça fayda sağlayacaktır.
Arama safhasında veya işletme faaliyetleri esnasında karşılaşılan, cevherleşme sonrası gelişmiş fayların tespit edilip özenle kaydedilmesi model güncellemesinde oldukça kritik önem taşımaktadır.
Model oluşturma/güncelleme dosyalarınızı ve kullandığınız tüm verileri dijital olarak itinayla klasörleyin, arşivleyin.
Model dosyası ve klasör adında mutlaka güncelleme için veri dosyalarını teslim aldığınız tarih bulunsun, ayrıca teslim eden personeli bu konuda bilgilendirin. Bu size sonraki güncellemelerde en son hangi verileri kullandığınız, dolayısıyla en son hangi sektörü güncellediğiniz hakkında en net bilgiyi verecektir.
Deneyim ve sık güncelleme ile planlanmış, cevher kütlesini en düzgün paternde kesen sondajlar en verimli modeli elde etmenize olanak sağlayacak, ileriki aşamalardaki ekstra maliyetlerinizi azaltacaktır.
Kaynak veya rezerv raporlama yapılacaksa, arama faaliyetleri ve örnekleme işlemlerinde baştan itibaren belirli standartlara uyulmalıdır. Buna ek olarak, kurumlara sunma (borsa vd.) veya proje satışları söz konusu olduğunda raporunuzun itibar edilebilir olması için veri edinme standartlarınızın denetime tabi tutulabileceğini, dolayısıyla her konuda titiz olmanız gerektiğini unutmayınız.
Profesyonelin ilgili cevherleşmeye dair yeraltı veya açık işletme deneyimi, modelin başarısı açısından son derece önem taşımaktadır. Zira yapılan modelin yeraltındaki cevher ile olan tutarlılığını ancak üretimi esnasında yapılacak gözlemler ile takip etmek mümkün.
Kaynak bildirimi veya raporlama amacıyla oluşturulan katı model üzerinde aşağıdaki unsurlardan herhangi birinin tespit edilmesi durumunda modelin güvenilirliğinin ortadan kalkacağını unutmayın. Değinmek gerekirse,
Bu durumda, proje alım-satım, yönetim, kamu bilgilendirme amacıyla oluşturulan raporlarda verilen veya dile getirilen kaynak miktarına dair verilerin sorgulanması son derece önem arz ediyor. Süreç içerisinde itibarlı bağımsız danışmanlarla birlikte ilerlemeniz, olası dolandırıcılıkların önüne geçerek daha sağlıklı karar vermenizi sağlayacaktır.
Her dizayn programında olduğu gibi, özellikle model güncellemelerinde oluşacak sorunların önüne geçmek için çizgisel öğeleri oluştururken standart bir yol belirleyin, gerekiyorsa kenara notlar alın,
Modelleme bir sanattır. Bu sanatı icra edecek profesyonelin kendine ait bir standardı olmalı, adımları istisnasız üşenmeden ilerlemeli, araya başka adımlar sıkıştırmamalıdır. Katı modelleme (Wireframing) başlaması zor, konsantrasyon ile başladıktan sonra bitirmesi oldukça hızlı ve kolay yürüyen bir iştir. Uygun çalışma ortamı ve konsantre olarak yapılmış bir başlangıç söz konusu değilse, 1 günlük bir proje haftalar sürebilir ve sonuçta gerçek dışı modeller sunulabilir. Dış etkilere mümkün olan en uzun süre kapalı, hızlı ilerleyen iş her zaman daha sağlıklıdır. Öyle veya böyle bir şekilde başlayıp dış etkenlere düşüncenizi kapatın.
Maden arama, modelleme, işletme ve iş geliştirme deneyimlerinizle yazıda konu edilenler örtüşebilir, çözüm teşkil edebilir. Fakat işiniz özelinde birçok etkenin farklı sorunları beraberinde getireceğini unutmayın. Bu sebeple, potansiyeli en verimli şekilde kazanca dönüştürmek için tüm verileri bir arada değerlendirmek üzere uzman danışmanlardan destek alınız.
Yazılar hakkında merak ettikleriniz, teknik destek ve danışmanlık için iletişim sayfamızdan bize ulaşabilirsiniz.
İstanbul - İzmir - TÜRKİYE
Sitemizden alıntı ve kopyalama yapmadan önce info@gmrtc.com adresiyle iletişime geçebilirsiniz.
GMRTC (www.gmrtc.com) internet sitesindeki tüm unsurlar (yazılar, yorumlar, videolar, görüntüler) aksi belirtilmedikçe GMRTC ürünüdür ve ilgilenen yatırımcılara, profesyonellere ve öğrencilere fikir vermesi amacıyla yayınlanmaktadır. Süreciniz içinde gelişebilecek herhangi bir detay, bu sitede ilgilendiğiniz konuyu etkileyecektir; bu sebeple doğacak zararlarınızdan GMRTC (www.gmrtc.com) sorumlu değildir. Verilen bilgilerle fikir edinmeniz, karar almadan önce tüm verilerinizle uzmanlara danışmanız önerilir.