GMRTC

MADEN ARAMA VE PROJE GELİŞTİRME

Metal madenciliğinin cazibesi günbegün artıyor. Metal fiyatları yükseldikçe günümüze dek yapılmamış yeni derin keşifler için maden arama teknik ve teknolojilerinin doğru kullanılması da önem taşıyor. Bu zamana kadar bulunan bulundu, deneyimler elde edildi, her keşif yığına bir tuğla koydu. Yeniden başlayalım. Bir amaç, buna ulaşmak için strateji ve icrada kararlılıkBundan sonrası için yapılmamışın yapılması gerekiyorsa, yatırımınıza teknik açıdan tüm desteği ve ileri düzey eğitimleri sağlıyoruz.

Arama tekniklerini seçmenize ve uygulamanıza, örnekleme sonuçlarınızı değerlendirmenize katkı sağlayalım. Arama faaliyetlerinizin güvenilir ve sağlıklı olmasını denetleyelim.

  • Strateji ve planlama, konpsept oluşturma dijitalleştirme,
  • Bölgesel inceleme ve haritalama (Jeolojik, yapısal, alterasyon haritalamaları),
  • Sistematik örnekleme (Dere sedimanı, toprak örneklemesi),
  • Cevher mikroskopisi ve sıvı kapanım çalışmaları seçimi,
  • Jeofizik metod seçimi, hat dizaynı ve sonuç inceleme,
  • Hat örnekleme (kanal, çukur, vd.),
  • Sondaj planlaması, kontrolü,
  • Sondaj takibi ve karothane düzeni oluşturma,
  • Sondaj loglama ve örnekleme standartları oluşturma,
  • Kaynak modelleme ve raporlama (JORC),
  • Ruhsat değerlendirme, proje değerleme (IMVAL),
  • Sondajlar devam ederken eş zamanlı olarak kaynak modelleme, verileri yorumlama ve sondaj programı güncelleme,
  • Ekip eğitimi ve gelişimi konularında sahada ve uzaktan destek olalım.

Uluslararası maden değerleme komitesi (IMVAL) ‘nin belirlediği taslakları baz alarak madenci ülkeler kendi “Maden Sahalarının Değerleme Standartları” kodlarını ortaya koymakta. Ülkemiz UMREK aracılığıyla ilgili düzenlemeyi UMVAL adı altında sunmakta. Maden ruhsatları hakkında göreceli ve yanlış bilgilendirmenin önüne geçmesi amacıyla hazırlanmış bu raporlama standardının önümüzdeki yıllarda artarak benimsenmesi şüphesiz ki yatırımcı açısından faydalı olacaktır.

Kadim Anadolu topraklarında medeniyetin başlangıcı ile birlikte madencilik renkli mineral topluluklarını toplayarak boya ve süs eşyası olarak kullanmakla başlıyor. Çanak çömleğin bile icat edilmediği dönemde yüzeydeki özellikle bakır, demir gibi nabit metalik zuhurların ergitilmesiyle eşyalar yapılarak gelişen uygarlıklar bu topraklarda binlerce yıllık maden arama ve işletme deneyimini başlattılar. Zamanın nispeten daha az değerli olduğu dönemde elde ettikleri bu deneyimler nesiller boyu aktarıldı.

İnsanlığın bitmek bilmeyen yer bilimleri merakı, en eski yaşam alanları olan bu coğrafyada neredeyse basmadık yer bırakmamış, yüzeyde ve yüzeye yakın görülen hemen her cevherleşmeyi tespit ederek üretmelerini sağlamış olmalı. Günümüzde erişimi hiç de kolay olmayan bu büyük bilgi birikimi ve deneyim, daha derinlerdeki madenleri arama konusunda şüphesiz ki fayda sağlıyor. Artık eskisi gibi bilgiye ulaşmak ve yeni teknolojileri icra etmek o kadar da zor değil. Tabi bu mirasın bedeli olacak, artık yeni keşifler hiç de kolay değil. Fakat yerin altından çıkarmadıkları bir şeyler olmalı.

Amacınız olan metalik maden yatırımı hangi emtia (Altın, gümüş bakır, kurşun, çinko, antimon, demir, vs.)  üzerine olacaksa buna uygun bir stratejinin belirlenmesi gerekiyor. Çok fazla faktörün işin içine girdiği aşikar. Tenör, kalite, tonaj, işleme tekniği, lojistik, vb. nedenle yetersiz gibi gözüken bir çok ruhsatı ne kadar daha elinizde tutmanız gerektiği sonucuna da varabilirsiniz. Ya da farkına varamadığınız daha iyi fırsatlar söz konusuyken yıllarca harçlarını ödediğiniz bir çok ruhsatın yükünü de taşıyor olabilirsiniz. 

Yatırımı nerede durdurup ne durumlarda sonuna dek gitmeniz gerektiğini, ruhsatınızdan ne fayda sağlayacağınızı birlikte belirleyelim.

Kullanacağınız maden arama yöntemini uygulamak için yer bilimleri çalışmanız eskiye göre artık çok daha fazla önem taşıyor. Zira bulunan bulundu, artık gelecek daha derinde. Jeolojik olarak özellikle alpin kuşağı yanı sıra eski kıta ve kıta parçalarının kenetleri üzerinde bulunan ülkemizin yeraltında daha derinlerde maden potansiyeli tahmin edilenin de çok üzerinde. Hangi metalik emtiayı, hangi oluşum zamanında ve kökende arayacağınızı stratejiniz ile belirleyip, bölgesel ölçekte hedefler koyarak ruhsatları mercek altına alabilirsiniz. 

Cevher oluşum kökeninizi belirleyelim, en uygun konsepti ortaya koyarak yol haritası çizelim,  tüm arama unsurlarını doğru şekilde uygulamanızda yardımcı olalım.

  • Hidrotermal (Epitermal düşük sülfidasyon, epitermal yüksek sülfidasyon, porfiri, skarn, karbonat değiştirme, Carlin tipi) yataklar
  • Volkanojenik masif sülfit yatakları
  • SEDEX / MVT, volkanosedimanter yataklanmalar
  • İkincil yataklanmalar / süperjen yataklanmalar

Madencilik yatırımınızla ilgili ihtiyacınız, emtianız (Au, Cu, Pb, Zn, Fe, Sb, vd.) ve cevherleşme kökeniniz ne olursa olsun vakit kaybetmeden bize ulaşın, sizi dinleyelim, hedefleriniz için yol haritası çizelim, strateji geliştirip birlikte icra edelim.

Madencilik ve maden arama makalelerimize, sektörde sıkça sorulan sorulara en kısa cevaplara sitemizde bulabilirsiniz.

İLETİŞİM

Sitemizden alıntı ve kopyalama yapmadan önce info@gmrtc.com adresiyle iletişime geçebilirsiniz.

GMRTC (www.gmrtc.com) internet sitesindeki tüm unsurlar (yazılar, yorumlar, videolar, görüntüler) aksi belirtilmedikçe GMRTC ürünüdür ve ilgilenen yatırımcılara, profesyonellere ve öğrencilere fikir vermesi amacıyla yayınlanmaktadır. Süreciniz içinde gelişebilecek herhangi bir detay, bu sitede ilgilendiğiniz konuyu etkileyecektir; bu sebeple doğacak zararlarınızdan GMRTC (www.gmrtc.com) sorumlu değildir. Verilen bilgilerle fikir edinmeniz, karar almadan önce tüm verilerinizle uzmanlara danışmanız önerilir.